Voor ouders
Kinderfysiotherapie is speciaal voor baby’s, peuters, schoolkinderen en jongeren tot 18 jaar met een hulpvraag op motorisch gebied. Of het nu gaat om een sportblessure, moeite met fijne motoriek, balansproblemen, een zintuiglijke stoornis of een afwijkend houdings- of bewegingspatroon.
Hebt u het idee dat uw kind op motorisch gebied hulp kan gebruiken? Maak dan een afspraak voor een screening of onderzoek. Een screening is een kort onderzoek om te zien of er problemen zijn op het motorisch vlak. Bij een onderzoek kijk ik diepgaander, waarom een kind bepaalde dingen niet kan en wat daarvan de oorzaak is. De praktijk is ingericht voor kinderen en er is veel kindgericht oefenmateriaal aanwezig. Elk kind is uniek en in mijn behandeling is dat een belangrijk uitgangspunt. Op deze website leest u over de mogelijkheden om de fysieke situatie van uw kind te verbeteren. Ook vindt u meer informatie over ons en onze aanpak . Meer weten over kinderfysiotherapie? Neem gerust contact op.
Voor wie is de kinderfysiotherapeut er?
De kinderfysiotherapeut is er voor alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Dit betekent dat zowel baby’s, peuters, kleuters, schoolgaande kinderen als jongeren bij de kinderfysiotherapeut terecht kunnen. De kinderfysiotherapeut observeert, onderzoekt en behandelt, maar geeft ook voorlichting en advies.
Bij elke leeftijd horen vaardigheden op basis waarvan de kinderfysiotherapeut vast kan stellen of de ontwikkeling van het kind anders verloopt. Als er sprake is van een achterstand of afwijkend verloop, dan start er een behandelperiode. De behandeling is er op gericht om de motorische en zintuiglijke ontwikkeling van het kind te stimuleren, zodat het kind beter functioneert in zijn fysieke en sociale omgeving. Kinderfysiotherapie is daarom aangepast aan het specifieke ontwikkelingsprofiel van het kind.
Wat is kinderfysiotherapie?
Kinderfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie gericht op baby’s, peuters, schoolkinderen en jongeren tot 18 jaar. De meeste kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs op een natuurlijke manier. Bij sommige kinderen is er sprake van ontwikkelingsgerelateerde problematiek. De ontwikkeling kan vertraagd, bedreigd of afwijkend zijn. Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel, het houdings- en bewegingsapparaat of ontstaan door een tekort aan motorische ervaring.
Kinderen hebben soms meer oefening nodig om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen of ze moeten leren met minder mogelijkheden zich zo optimaal mogelijk verder te ontwikkelen. Op basis van de hulpvraag van ouders en kind wordt gebruik gemaakt van kindgericht materiaal, met aan het kind aangepaste instructies en dosering. Als het nodig is en het de behandeling ten goede komt, vindt de behandeling thuis plaats.
Met welke klachten kom je naar de kinderfysiotherapeut?
Leren bewegen, daar begint ieder kind mee. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Problemen in het bewegend functioneren kunnen een belemmering vormen voor een goede ontwikkeling van een kind. Soms is dit lastig om als ouder te bepalen. Wanneer u het gevoel hebt dat het niet klopt, kunt u bij ons uw kind laten onderzoeken. Hier vindt u een opsomming van veel voorkomende klachten die met kinderfysiotherapie zijn te beïnvloeden.
Voor school
Ook leerkrachten en intern begeleiders van scholen kunnen mij benaderen bij vragen over het bewegen van een of enkele kinderen (altijd in overleg met de ouders). Ik kan ondersteuning bieden door observaties of onderzoek te doen en handelingsadviezen te geven. Zo nodig kan een behandeling van het kind opgestart worden. Ook is het mogelijk om voorlichting te geven aan het team over een bepaald aandachtsgebied.
Voor andere zorgverleners
Bij een kind kan sprake zijn van problemen op meerdere gebieden. Er kan bijvoorbeeld tegelijk sprake zijn van problemen met taal en spraak, de intelligentie (cognitie) en de sociaal/emotionele ontwikkeling. Daarom werk ik vaak samen met andere zorgverleners en begeleiders. Met uw toestemming wordt contact opgenomen met anderen om te overleggen over uw kind.
Samenwerken
Dit zijn voorbeelden van professionals en organisaties waar ik mee samenwerk:
- scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven
- (kinder)fysiotherapeut en manueel therapeut
- artsen, zoals: huisartsen, specialisten en consultatiebureau-artsen (en verpleegkundigen)
- behandelaars, zoals: logopedisten, ergotherapeuten, speltherapeuten en podotherapeuten
- Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
- Kentalis
- Stichting MEE
- Bureau Jeugdzorg