Werkwijze
Kinderfysiotherapie is speciaal voor baby’s, peuters, schoolkinderen en jongeren tot 18 jaar met een hulpvraag op motorisch gebied. Of het nu gaat om een sportblessure, moeite met fijne motoriek, balansproblemen, een zintuiglijke stoornis of een afwijkend houdings- of bewegingspatroon.
Hebt u het idee dat uw kind op motorisch gebied hulp kan gebruiken? Maak dan een afspraak voor een screening of onderzoek. Een screening is een kort onderzoek om te zien of er problemen zijn op het motorisch vlak. Bij een onderzoek kijk ik diepgaander, waarom een kind bepaalde dingen niet kan en wat daarvan de oorzaak is.
Kinderfysiotherapie: het eerste consult
U hebt samen met uw kind eerst een intake om duidelijkheid te krijgen over de hulpvraag. De kinderfysiotherapeut observeert en onderzoekt het kind om een zo compleet mogelijk beeld van de motorische mogelijkheden en het motorische niveau van het kind te krijgen. Dit gebeurt onder meer met observatielijsten en gestandaardiseerde tests. Zo nodig overlegt de therapeut met de verwijzend arts of eventuele andere behandelaars of begeleiders, zoals logopedist, kinderpsycholoog of de leerkracht. De kinderfysiotherapeut bespreekt de bevindingen van de observatie en het onderzoek met de ouders/verzorgers en eventueel met de verwijzer en stelt zo nodig een behandelplan op. In het behandelplan worden de behandeldoelen en de evaluatiemomenten met kind en ouders bepaald.